Problemele cu care se confruntă lucrătorii medicali, migrația și mobilitatea acestora, dar și activitățile principale realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova” gestionat de OMS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene au fost discutate în talk-show-ul „Bună seara!” de la TV Moldova 1.

Sistemul de sănătate din Republica Moldova se confruntă cu aceleași probleme de ordin mondial, precum migrația și insuficiența cadrelor medicale, distribuţia geografică neuniformă cauzată de lipsa cadrelor medicale în mediul rural și excesul lor în cel urban, gestionarea și planificarea precară a resurselor umane în sănătate. 

Astăzi, 20 martie 2015, a avut loc Conferința de încheiere a Proiectului „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova”, implementat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Experţi şi specialişti din sistemul de sănătate, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale au participat astăzi,  27 februarie 2015, la atelierul de lucru „Sporirea accesului la personal medical în mediul rural prin creşterea gradului de reținere a acestora”, desfăşurat în incinta Colegiului Național de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.  

Astăzi, 13 februarie 2015, Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, au lansat Sistemul Informatic de Evidență a Resurselor Umane din Sistemul Sănătății (abreviat – SIERUSS), ce include în sine baza de date a resurselor umane în sănătate și reprezintă un mecanism complex pentru colectarea, analiza și raportarea  datelor cu privire la resursele umane în sănătate.

Astăzi, 10 februarie 2015, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova a lansat un nou studiu, „Lucrătorii medicali din Republica Moldova: motivele abandonării profesiei”. Cercetarea a analizat în premieră în țară fenomenul de abandonare de către lucrătorii medicali a sistemului de sănătate și a profesiei în favoarea altor munci.

Varianta PDF a studiului este disponibilă aici:  lucrătorii medicali din Republica Moldova: motivele abandonării profesiei 

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova, a lansat astăzi un nou spot video în cadrul Campaniei naționale de informare privind mobilitatea cadrelor medicale „Cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă”.
Spotul vine să pună în evidență unul dintre cei mai importanți factori motivaționali în activitatea lucrătorilor medicali – condițiile de lucru și să arate schimbările recente din sistemul sănătății cu referire la acestea.
Posturile de televiziune interesate în difuzarea gratuită a spotului video, îl pot descărca de aici - http://we.tl/dTFVrxe3Ij

La 17 decembrie 2014, factori de decizie naționali, parteneri internaționali și echipa OMS s-au întâlnit în cadrul unui atelier de lucru privind implementarea, bunele practici și provocările privind Codul global de practici al OMS privind recrutarea internațională a personalului medical. Întâlnirea a avut drept scop punerea în discuție a opțiunilor de politici eficiente aplicate în regiunea europeană a OMS pentru consolidarea forței de muncă din domeniul sănătății și evaluarea progreselor realizate de Republica Moldova în implementarea prevederilor Codului.

La 15 decembrie, în Chişinău, mai mulți factori de decizie din sistemul sănătății s-au întâlnit în cadrul unui atelier de lucru să discute pe marginea  reglementării şi licenţierii cadrelor medicale în Republica Moldova. 

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi factorii de decizie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au întreprins o vizită de studiu în Estonia pentru a studia experienţa țării cu privire la autonomia universitară şi responsabilitatea în cadrul procesului de descentralizare. Vizita a fost organizată în perioada 27-30 octombrie 2014, cu suportul Oficiului OMS din Republica Moldova și în cooperare cu Universitatea din Tartu, Spitalul Universitar din Tartu, Universitatea de Tehnologii din Tallinn şi Ambasada Republicii Moldova în Estonia.

O delegaţie din patru reprezentanţi ai Republicii Moldova a participat la atelierul Reţelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (RSESE) „Cadrele medicale: de la provocări la soluţii, configurarea agendei în ţările Reţelei de Sănătate în Europa de Sud-Est”. Atelierul a fost organizat în perioada 10-11 noiembrie de Centrul Regional de Dezvoltare în Sănătate pentru resursele umane în sănătate al RSESE, în colaborare şi sub îndrumarea tehnică a Biroului Regional OMS pentru Europa, precum şi cu suportul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Externe al Sloveniei. 

În perioada 23-24 octombrie 2014, la Chișinău s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Forumului național pentru sănătate cu genericul „Sănătatea şi dezvoltarea socio-economică în Republica Moldova: de la politici la acţiuni comune”. În cadrul ediției curente a Forumului a fost abordată importanţa stării bune de sănătate a populaţiei pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova, fiind puse în discuție politicile şi intervenţiile de sănătate publică, organizarea serviciilor medicale şi dezvoltarea resurselor umane în sănătate cu scopul de a identifica strategii relevante şi efective de implicare a factorilor de decizie atât din sectorul sănătăţii, cât şi din alte sectoare în implementarea acestora. 

Rezultatele studiului „Lucrătorii medicali care au migrat din Republica Moldova în Italia și alte țări ale Uniunii Europene” au fost prezentate joi, 16 octombrie, în cadrul unei mese rotunde organizate de Oficiul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova. La eveniment au participat  reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroului pentru Relații cu Diaspora, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Organizației Internaționale pentru Migrație și alte instituții relevante din domeniu.

Migrația cadrelor medicale, costul instruirii medicilor și asistenților medicali, motivația și mecanismele de reținere a cadrelor medicale în sistemul național de sănătate au constituit subiectele de discuție din cadrul emisiunii „Bună seara” de la TV Moldova 1 realizată la 26 septembrie 2014. Moderatorul Mircea Surdu a mai pus în discuție și alte domenii ce țin de migrația profesioniștilor din domeniul sănătății, dar și activitățile realizate în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova”.

 

Începând cu 19 august 2014, 140 de specialişti în domeniul resurselor umane în sănătate care reprezintă autorităţile centrale şi instituţiile medico-sanitare din ţară s-au înscris la cel de-al doilea curs național de instruire privind gestionarea sistemului informaţional de evidenţă a resurselor umane în sănătate (SIERUSS). Trainingurile sunt realizate de Centrul Naţional de Management în Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii cu suportul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Republica Moldova și se vor desfășura până în octombrie 2014. 

În perioada 16-18 iulie 2014, Oficiul OMS în parteneriat cu Ministerul Sănătății a organizat atelierul de lucru privind planificarea resurselor umane în sănătate.

 

Atelierul şi-a propus drept scop să familiarizeze participanții cu procesul de planificare a cadrelor medicale, organizarea  mijloacelor financiare şi de servicii, identificarea factorilor critici ce influențează o planificare eficientă a resurselor umane în sănătate, precum şi aplicarea practică a instrumentului OMS privind indicatorii volumului de lucru şi necesitatea asigurării cu cadre medicale.

La 27 iunie 2014, în cadrul unei mese rotunde, a fost lansat cel de-al doilea studiu al Proiectului „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova” – „Lucrătorii medicali originari din Republica Moldova care locuiesc şi activează în România”.

La eveniment au participat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, asociaţiilor medicale profesionale, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, organizaţiilor internaţionale şi proiectelor în domeniul migraţiei.

La 3 iunie 2014, în cadrul unei mese rotunde, a avut loc lansarea studiului „Costul instruirii cadrelor medicale în Republica Moldova”, realizat în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova” coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În perioada 14-15 mai 2014, Ministerul Sănătății  și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova În parteneriat cu Şcoala de Management în Sănătate Publică, a organizat un atelier de lucru cu genericul ”Autonomia universitară în procesul descentralizării învățământului medical universitar și postuniversitar”.

Astăzi, 11 aprilie 2014, a avut loc evenimentul de încheiere a Cursului național de management și guvernare a resurselor umane în sănătate destinat managerilor și șefilor departamentelor de resurse umane în sănătate, inițiat cu sprijinul Ministerului Sănătății și a Oficiului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale din Republica Moldova” finanţat de Uniunea Europeană. Cursurile s-au desfăşurat la Şcoala de Sănătate Publică în perioada ianuarie-aprilie 2014. 

Specialiştilor în domeniul resurselor umane în sănătate, care au încheiat cursurile de instruire privind gestionarea sistemului informaţional de evidenţă a resurselor umane în sănătate (SIERUSS), desfăşurate la Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii cu suportul Oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Republica Moldova, le-a fost pus la dispoziţie un instrument suplimentar privind aplicarea SIERUSS în munca de zi cu zi. Este vorba de Linia verde 022.79.71.31, care a fost creată în octombrie 2013 la Centrul Naţional de Management în Sănătate şi care este operaţională de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00. 

La 4 februarie 2014, la Chişinău a avut loc cel de-al doilea Atelier de lucru privind competenţele şi tehnicile de negociere ale acordurilor bilaterale în domeniul migraţiei personalului medical. Evenimentul a fost organizat de Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova” finanţat de Uniunea Europeană.

La 20 ianuarie 2014, la Şcoala de Sănătate Publică, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a demarat Cursul naţional în guvernarea şi gestionarea resurselor umane în sănătate. Peste 180 de manageri şi şefi ai departamentelor de resurse umane din cadrul instituţiilor medico-sanitare din ţară vor participa la training în perioada ianuarie-aprilie 2014, în cadrul a 9 grupuri de studii.
Republica Moldova a participat la cel de-al treilea Forum Global în resurse umane în sănătate, organizat în Recife, Brazilia în perioada 10-13 noiembrie 2013. Din delegaţia moldovenească au făcut parte reprezentanţii Biroului OMS din Republic Moldova şi şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

Peste 300 de specialişti în domeniul resurselor umane în sănătate care reprezintă autorităţile centrale şi instituţiile medico-sanitare din ţară participă la cursul de instruire privind gestionarea sistemului informaţional de evidenţă a resurselor umane în sănătate (SIERUSS). Primul curs de instruire a început la 15 octombrie 2013, fiind  realizat de Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii cu suportul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Republica Moldova. 

În perioada 23-25 septembrie 2013, o delegaţie din Republica Moldova a vizitat Helsinki, Finlanda pentru a învăţa din experienţa finlandeză în ceea ce priveşte planificarea strategică a cadrelor medicale, monitorizarea informaţiei despre stocurile şi fluxurile de cadre medicale, precum şi anticiparea cererii de lucrători medicali.

 

Grupul a inclus reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" şi ai Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo".

Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  (OMS) din Republica Moldova, în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova”, sprijinit financiar de Uniunea Europeană, a lansat Campania naţională de informare privind mobilitatea cadrelor medicale „Cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă”.

În perioada 9-10 septembrie 2013, la Chişinău a avut loc şedinţa tehnică privind modelul acorduri bilaterale în domeniul sănătăţii, care reprezintă instrumente juridice între două state şi sunt o parte importantă în managementul mobilităţii cadrelor medicale. Modelul acordului bilateral a fost propus iniţial de grupul intersectorial de lucru în iulie 2013.

Un grup de factori-cheie din domeniul sănătăţii din Republica Moldova a vizitat Polonia în perioada 19-23 august 2013, pentru a învăţa din experienţa Poloniei în domeniul educaţiei medicale a asistenţilor medicali. Vizita, susţinută de Biroul OMS din Republica Moldova, face parte din eforturile întreprinse de Republica Moldova de a revizui şi ajusta programele naţionale de învăţământ la standardele europene şi cele internaţionale. Aceasta implică modificarea curriculumului şi a programului de învăţământ în domeniul nursing-ului general.

Dialogul de politici cu privire la remunerarea în bază de performanţă, subiect cunoscut şi sub denumirea de P4P (plată pentru performanţă), cu accent pe asistenţa medicală primară (AMP), a avut loc la Chişinău la 13 iunie 2013, fiind urmat de un atelier de lucru la 14 iunie 2013. Evenimentul a fost organizat de Biroul OMS din Republica Moldova, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Mai mulţi factori de decizie şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale s-au întrunit la 17 iunie la Chişinău pentru a discuta progresul obţinut în ceea ce priveşte implementarea Codului Global de Practici OMS cu privire la recrutarea internaţională a personalului medical.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, precum și ai oficiului OMS din Republica Moldova au participat la dialogul internaţional de politici OMS cu privire la mobilitatea cadrelor medicale şi provocările de recrutare în acest domeniu, care a avut loc la Amsterdam, Olanda între 2-3 mai 2013.
Studiul cu privire la lucrătorii medicali care au migrat din Republica Moldova în Italia şi alte ţări ale Uniunii Europene relevă factorii de atracţie şi cei de respingere

Rezultatele studiului „Lucrătorii medicali care au migrat din Republica Moldova în Italia și alte țări ale Uniunii Europene” au fost prezentate joi, 16 octombrie, în cadrul unei mese rotunde organizate de Oficiul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova. La eveniment au participat  reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroului pentru Relații cu Diaspora, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Organizației Internaționale pentru Migrație și alte instituții relevante din domeniu.

Studiul a fost realizat în perioada iulie 2013 – februarie 2014 de către Oficiul OMS din Republica Moldova, în colaborare cu Institutul Tropical Regal (KIT) din Amsterdam, Olanda. Studiul conţine o componentă calitativă şi una cantitativă, fiind realizat în Italia şi alte ţări ale Uniunii Europene, precum  Franţa, Germania, Portugalia, Austria.

Studiul şi-a propus drept scop identificarea principalilor factori de atracţie, respingere şi de stabilire, care au determinat un număr mare de lucrători medicali să migreze din Moldova spre Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani. De rând cu stimulenţii financiari, reprezentând factorii cei mai motivaţionali, un rol important în luarea deciziei de a migra au mai jucat şi condiţiile de muncă, legăturile de familie şi avansarea în carieră. Studiul mai oferă şi detalii cu privire la o serie de alte aspecte, cum ar fi recunoaşterea diplomei, integrarea în societatea ţării de destinaţie, potenţialele motive şi stimulente pentru reîntoarcere şi multe altele. Studiul mai relevă şi date cantitative, oferind, astfel, o trecere în revistă comprehensivă a migraţiei cadrelor medicale.

În cadrul evenimentului de lansare, Nicolae Jelamschi, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii, a menţionat că studiul oferă date importante ce ar putea contribui la elaborarea politicilor Ministerului Sănătăţii în domeniul resurselor umane în sănătate, îmbunătăţirea şi gestionarea mobilității cadrelor medicale din Moldova. „Este foarte important ca studiul să fie distribuit tuturor factorilor de decizie cheie pentru a trage concluziile corespunzătoare şi pentru a acţiona în unison”.

Jarno Habicht, Reprezentantul OMS în Republica Moldova, a menţionat că studiul se referă la o multitudine de aspecte, cum ar fi „factorii ce determină cadrele medicale să plece din Moldova, factorii care i-ar convinge să revină în ţară, dacă au parte de ocupaţii adecvate şi cât de uşor le-a fost în ţara de destinaţie. De rând cu Studiul cu privire la lucrătorii medicali originari din Republica Moldova care locuiesc și activează în România și Studiul privind costul instruirii cadrelor medicale în Republica Moldova, precum şi multe alte cercetări care se realizează la moment, prezentul studiu ne oferă o bună trecere în revistă a motivelor de ce lucrătorii medicali decid să-şi părăsească locurile de muncă din Moldova şi într-adevăr – concluziile ce derivă din studiu ar trebui să ducă la decizii de politici efective și constructive’’.

 

Concluziile studiului

Cele mai relevante concluzii ale studiului sunt următoarele:

  • Principalii factori de respingere rămân a fi salariile mici (85% din cadrele medicale care au migrat în Italia şi 91% din cadrele medicale care se află în celelalte ţări UE) şi condiţiile economice în Republica Moldova (72-74%);
  • 70% din cei care au migrat în Italia nu şi-au echivalat diplomele, în aceeaşi situaţie fiind şi 35% din cei care au migrat spre alte ţări UE;
  • Procesul legal de recunoaştere a diplomei în Italia este complicat, de durată şi obositor; astfel doar 50% dintre medici şi 8% dintre asistente medicale şi-au echivalat diplomele medicale în comparaţie cu 17% de asistente medicale şi 30% de moaşte în alte ţări UE;
  • Nivelurile mari de irosire a creierelor sunt observate în procesele migraţionale ale cadrelor medicale, doar 25% dintre lucrătorii medicali migranţi activând conform calificărilor deţinute în Italia (40% de medici şi 14% de asistente medicale) şi 35% în alte ţări UE (52% de medici şi 17% de asistente medicale);
  • Unii migranți analizează posibilitatea reîntoarcerii potenţiale în Moldova în cadrul unor scheme de migraţie circulară (25% din Italia, 34% din alte ţări UE, dar numai în anumite condiţii, inclusiv remunerarea financiară adecvată şi obiective clare; 
  • Circa 67% din cadrele medicale care au migrat încă mai trimit remitenţe în ţara de baştină, atât cei din Italia, cât şi cei din alte ţări UE – suma medie a remitenţelor lunare trimise acasă de cei chestionaţi a fost 324 EUR, cu o variaţie în intervalul de la 30 până la 1500 EUR; 
  • Circa 30% din cadrele medicale care la moment locuiesc în Italia planifică să revină în Republica Moldova şi circa 20% - din alte ţări UE;
  • Paşii ce urmează să fie întreprinşi pentru a aborda problema migraţiei cadrelor medicale (relataţi de respondenţi): salarii ce să asigure o situaţie financiară personală confortabilă şi prosperă; condiții de lucru adecvate, inclusiv echipament modern; reducerea corupţiei; îmbunătăţirea relaţiei dintre pacient şi lucrător medical.

 

Suportul continuu din partea OMS

Evenimentul de lansare a studiului a fost organizat de Oficiul OMS din Republica Moldova şi Ministerul Sănătăţii. Suportul OMS este prevăzut în cadrul acordurilor bienale de colaborare pentru 2012–2013 şi 2014–2015 încheiate între Ministerul Sănătăţii şi Biroul regional OMS pentru Europa. Studiul şi procesul continuu de fortificare a capacităţii Republicii Moldova în gestionarea migraţiei cadrelor medicale fac parte din activitățile planificate în cadrul Proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova".